Ny vecka

och inte många dagar kvar till efterlängtat jullov. Ska bli så skönt. Helg uppdetering igen då. Blir ju lite dåligt med det. I fredags hade ju jag min stora heldagsansvar på praktiken och då planerade ju jag en utflykt. Vi åkte till Ljusfors herrgård i Skärblacka där dom har ett klassrum som ser ut som förr i tiden. Jag vär själv där när jag gick i trean så jag kom ihåg att de var vädligt roligt där. Däremot var min bild av de där klassrummet mycket större än vad de var. Sånt är alltid så kul när man kommer tillbaka till ette ställe flera år senare. Iaf vi åkte bussen ut och där välkomnades vi av två som ansvarade för herrgården. Dom hade klätt ut sig och verkligen gått in i rollen så att barnen skulle få upplöeva en dag förr i tiden. Sen var ju tanken att jag skulle vart en lite sträng lärarinna och haft lektion med dom men så blev det inte. Barnen delades in i två grupper och jag fäljde med den ena ner till klassrummet. Där tog han över allting och visade vad man hade för grejer i klassrummen förr och dom fick testa att skriva med bläck. Så de blev ju rätt bra ändå. Hade inte riktigt hjärta till att avbryta och säga till när han tagit ledigt från jobb för att vara där. Sen fick dom titta på modeller över bruket, vilket inte var så intressant i det avseendet vi var där men barnen var impade och tyckte de var kul. Sen hade dom små museum med leksaker, kläder, hattar och andra tillbehör och det roligaste av allt, en källare som det spökade i. Blev en riktigt bra dag men usch så trött jag var. Höll på att somna i bilen på väg hem.
Sen blev det idol och god mat på kvällen och äntligen åkte mariette ut:)

Lördagen innebar städning och julpyntning. Så nu är de så fint i den lilla lägenheten så. Vi bakade pepparkakor och hade tänkt göra knäck också men de får nog bli nästa helg. Sen kom nästan hela Johannes släkt på adventsfika som han ordnat med. Han är mycket för att bjuda hem folk och göra god mat eller nått sånt. De är bra:)

Igår var det stan som gällde, möte, julklapps shoppade och julmarknad i värmekyrkan som inte var nått att ha. Men de är fint där inne. En riktigt cool lokal faktiskt. Skönt iaf att kunna bocka av några fler på julklappslistan:) Tror vi ska ta upp granen nästa helg också och fylla på med paket under. Det är så mysigt

Planering, planering och lite mer planering

Ungefär så ser livet ut när man har praktik. Inte mycket tid till annat och det finns inte heller rum för mycket annat i huvudet. Första lektionen idag gick väl sådär. Själva undervisningen gick bra tycker jag. Det var väl värre sen när de skulle jobba. Men men kan ju inte vara perfekt jämt:P
Imorn är det dags för nästa lektion. Vet ännu inte riktigt vad jag ska göra. Blir ev kort filmvisning om de vi pratade om idag och kanske några bilder. Annars är de andra uppgifter som gäller. Har suttit nu hela kvällen och klippt och klistrat och skrivit ihop frågor och uppgifter till boken om mig själv som barnen ska få göra tillsammans med mig. En jätterolig uppgifte tycker jag själv, skulle vilja göra en jag med:P har iaf gjort en fin framsida som dom sen ska få klistra på bebiskort på:) Sen består istort sett hela boken av frågor. Första delen handlar om mig själv, typ mina vänner frågor:) Det ska dom nog få göra imorn. Sen ska de få i läxa att ta reda på om deras första år, när de lärde sig gå, krypa och hur de var när de föddes typ. Kul att ge läxor och plåga andra lite istället för att själv få högen med grejer:P gav den första idag, som också ska in i boken, ett släktträd som dom ska fylla i tillammns med dom hemma. Sen ska de ev få i uppgift att ta reda på vad deras namn betyder, varför de fick de namnet och lite sånt. De ska skriva och berätta om sin familj och rita nått fint till de. Sen kommer en egen tidslinje där de får välja ut saker som hänt under deras 9 år eller va de är. De ska dom antagligen också få i läxa men själva tidslinjen ritas i skolan eller vad man ska säga. Tål att funderas på. Och sist av allt då så tänkte jag ha med lite framtidsperspektiv för att få med alla delar. Vet dock inte hur jag ska lägga upp den uppgiften. Svårt att formulera frågor som blir bra för dom att svara på och samtidigt svårt att säga att de ska skriva en berätelse om framtiden. Några bra förslag?

Ska försöka hinna planera lite till torsdagsens lektion om skolan förr och om jag hinner även lite till fredagens utflyckt innan tvn väntar, Oj de var visst bara 6 min kvar tills programmet jag vill se börjar. Stress:P


Dags för uppdatering

Ännu en helg har gått och de är nu inte många dagar kvar till mitt efterlängtade jullov. Hela helgen har de vart fulltös medvetslös ungefär. I fredags blev det en tripp till Ikea med mor och systerdotter. Blev lite smått inhandlat. En rätt lugn kväll vilket var skönt. Såg lite idol och åt got mat tror jag, har faktiskt inte ens nått minne av att vi åt. Blev dock lite sur att Reza åkte ut. Erik sög verkligen och brode blivit sparkad ut. Dåligt.
Lördag innebar absolut ingen sovmorgon. Uppe med tuppen för att först åka in till stan och köpa dop presetn till Wilma och skjorta till Johannes. Skjorta blev de ju dock ingen tyvärr. Lyckdes inte övertala Johannes att de är snyggt att matcha:P Sen bar de vidare till världens barnkalas där Johannes hade i uppgift att vara fotograf. Fem tittar senare, sumobrottning och springande efter barn var vi båda helt slut. Vi åkte med Kristin och Joni hem en sväng och kollade film, nya Walander blev det som jag tykte var grymt bra faktiskt.
Söndag innebar stor dag för många. Dop för lilla Wilma och Johannes blev gudfar. Lugnt och fint dop trots att prästen verkade lite smått förvirrad.

Idag då, är jag tillbaka i verkligheten med plugg och stress. Har praktik nu och de blev fullt lös direkt. Fick en lapp i handen typ direkt när jag kom i morse med vilka tider jag ska ha mina lektioner. Min handledare hade planerat upp hela sin vecka och därmed min också och typ när och var jag ska göra vad. Första lektionen är imorn första passet så just nu sitter jag och akut planerar klart min lektion. Får väl se hru bra den blir men så kort förberedelse. Siktar mest in mig på att fredagen blir en kanon dag när vi ska iväg på studiebesöket jag har planerat.

Ska fortsätta nu så jag kanske blir klar till Ullerad sen. Så roligt program:P
Bilder från dopet och annat kommer la senare

Jaha

Åter dags för denna dumma utvecklingsplan. Mer förvirrande dokumet får man nästan leta efter.
I förra kursen fick vi förklarat för oss hur vi skulle skriva. Gjorde exakt så och fick ändå kritik på de.
Så nu sitter jag här igen och är mer förvirrad än tidigare tror jag. Alma förgyller iaf min dag genom att sjunga vackra sånger för mig:)

Fick äntligen tag på Sven Henry som jag försökt ring till i frya dagar. Vi har iaf bestämt dag så nu är det bara kolla så det funkar med bussar sen är allt spikat för min uppgift. Då är de bara själva planeringen kvar. Kan bli lite små stressigt. Men jag tänker lite såhär, även om allt går pannkaka så lär jag lära mig väldigt mycket av min uppgift och de är ju alltid bra:)

Imorn ska jag och mor till Ikea och leta lite julklappar till folket. Har ju istort sett alla barn i släkten på bådas sidor klara vilket är väldigt skönt. Bara alla vuxna kvar som iof brukar vara lite svårare men de är ändå kul. Gillar jul:)

Blond eller brunett

Kom precis på att jag har ett stooort problem. Vill gärna färga håret innan dopet på söndag så jag slipper visa min extremt fula gråaktiga utväxt. Men jag kan ju verkligen inte bestämma vilken färg jag vill ha på håret. Måste bestämma mig snart så jag hinna ta med mig min privata frisör ut på stan så hon hittar en som passar de jag vill ha. Dagens i-landsproblem. Hjälp?!?!

Skrivkramp men glad ändå

Har suttit nu i några timmar och läst kurslitteratur. För ovanlighetensskull måste jag säga att den är riktigt bra. Har gått fort att läsa och den är riktigt intressant även om titel kanske säger nått helt annat. Historiedidaktik låter väl kanske inte som de mest lockande. Har iaf antecknat så mycket att jag knappt kan röra handen. Den har liksom fastnat i skrivande läge eller vad man ska säga. Synd bara att den är 400 sidor så de lär väl inte vara slut på den varan.

Men är som sagt ändå glad. Fick mail av min handledare nyss och de verkar som min idé kommer gåi lås. Hon tyckte det lät som en bra idé. Ska bara ringa henne imorn och se om det finns nån dag som passar och kolla men övriga inblandade så det funkar så är det bestämt. Sen är de bara själva planeringen som kanske kan bli lite tajt. Typiskt att man har helgen uppbokad. Men håller iaf tummarna att de ska gå. Vore så sjukt kul om allt klaffar.

Lite annat som hänt under dagen då. Vi jobbade med läroboksanalys idag i skolan. Gick riktigt bra och vi har kommit en bra bit på vägen nu. Tror nog vi kan hinna klart tills fredag om vi har tur. Tyvärr så avslutades de produktiva arbetet med ett litet missöde. När Petra skulle spara uppsatsen råkade den sparas i nått bildformat vilket ledde till att den bara gick att öppna i bildprogram. Hur vi än gjorde gick det itne att få den till word dokument igen. Så som de ser ut just nu måste vi skriva om den alt skriva av från den lilla bilden av uppsatsen som visas om man öppnar den. Man kan ju inte ha tur jämt, lite oflyt måste det väl vara också så klart.

Nu ska jag ge upp pluggandet för idag tror jag och slänga mig i soffan en stund innan det är sags att krypa ner för natten. 

Tar det aldrig slut

Börjar bli lite trött på att sitta och läsa böcker hela dagarna och kvällarna nu. Och sen att dom inte är särskillt roande gör ju inte saken bättre. Tänk den som ändå hade lite fritid. Jag avundas den just nu. Inte behöva känns press att man måste plugga och få dåligt samvete när man tar en liten paus och gör nått annat. Det hade vart höjden av lycka just nu tror jag. Förhoppningsvis behöver jag inte ägna hela helgen till plugg. Har några skaer kvar att göra innan jag kan andas ut för den här gången. Målet för idag är att läsa klart Etnicitetens gränser och mångfald. Så de ser väl ut att bli lagom rolig kväll för mig del. Imorn blir iaf en kort dag i skolan = mer tid att plugga när jag kommer hem, vilket är bra bra. Vi ska ha frivilligt didaktikseminarium. Egentligen är man väl dum i huvudet när man anmäler sig till det för didaktik är väl inte de roligaste man kan syssla med. Men när man vet att man ska göra en modell på tentan kan de ju va värt ett försök så man kanske fattar de där med didaktik och varför man i hela friden ska göra dom där modellerna för de har nog ingen fattat än.

Nee nu har jag tagit en alldeles för lång paus.
Dags att fortsätta läsa om etnicitet.


Var bor du lilla råtta

eller mus borde jag ändra de till iof. Just nu är de en liten rackare som sitter och gnager på våra väggar eller nått och jag blir totalt tokig av ljudet. Tål det verkligen inte. Går och bankar i taket och försöker skrämma bort dom men de är tysta nån minut sen börjas de igen. Har haft turen att stöta på dom två gånger också och vill gärna inte göra de igen. Dom borde utrotas, iaf från vårt hus. Dom stör mig i mitt pluggande. Oh jag ryser de låter så hemskt.

För att gå över till skolan så känns de lite lugnare idag. Känns som jag har fått lite mera koll på vad som ska göras till när och även hunnit läsa lite så en del kan bockas av från listan vilket alltid känns skönt. Mindre skönt var att vi fick lite smått info om tentan idag på vfu-introt. Tydligen kommer en del på tentan handla om didaktiska modeller som jag verkligen älskar. Dom sa att en fråga typ kan vara att vi ska göra en modell över kursen. Gahhh tror knappast 4 timmar kommer räcka för mig om jag ska lyckas med det plus svara på alla andra frågor. Känns rätt kört redan för mig del. Har iof några idéer på hur man kanske kan göra en modell men dom håller jag för mig själv än;) Vill ju inte att Kristin ska sno dom;)

Nu ska jag fortsätta att läsa om maskuliniteter, super intressant.
Och Emma, inget slår Lemon Jellys varma choklad:P


Det går inte så bra nu

Usch har suttit och pluggat nu hela dan. Först ett tag i skolan och sen var de bara att fortsätta hemma. Vi har börjat med läroboksanalys nu. Ny uppgift betyder massa jobb och massa litteratur att läsa utöver den som redan står på lista. Sen har vi ju litteraturseminarium nästa vecka så reflektion ska lämnas in på måndag så nu är det mycket. Och allt kom på en gång verkligen. Känner att huvudet inte riktigt hänger med som de ska just nu. Har iaf lyckats läsa en text till seminariet nästa vecka, om makt. Var väl så farligt men inte direkt roande heller. Sen skulle jag ju då försöka läsa vår text från en lärobok från typ 1952 tror jag de var om rösträtt och partier eller vad det var. Tycker de var lite tråkigt att ta rösträtt igen eftersom vi precis avslutat ett arbete om det men men i brist på annat blir väl de bra med. Dock förstod jag inte så mycket av vad jag skulle få ut av texten. Vi skulle tydligen svara på några frågor utifrån texten men jag hittade verkligen inte svar på nån. Hoppas de var nån mer i min grupp som tyckte de var svårt så de inte bara är jag som är helt bombad. Men tyvärr kan fallet vara så. Sen tog jag på mig uppgiften att läsa en extra bok också om just läroboksanalyser. Den orkar jag verlligen inte lägga nån större vikt vid och förstår inte riktigt vad jag ska få ut av den heller. Så just nu känner jag att de inte är världens bästa plugg dag. Känner att jag snart kanske gör bäst i att ge upp för dagen för mycket mer nytta tror jag knappt att jag gör.

Har iaf kommit på världens bästa vfu uppgift förhoppningsvis. Ska ringa och kolla upp lite saker imorn och sen ska jag bara kolla med vägledaren om hon anser att de är ok och sen är de bara att förbereda lite, skicka ut lappar och sånt. Håller tummarna att de går att ordna. Vore så sjukt kul.
Ska nog försöka läsa lite om maskuliniteter innan jag slänger mig framförn tvn en stund.


Seg idag

Vilket kanske inte är så konstigt. Jobbet ringde i onsdags em typ kl 2 och frågade om jag kunde jobba vaken natt. Jag som har så extremt svårt att bestämma mig var tvubngenatt fråga runt massa människor vad de tyckte eftersom jag skulle upp till skolan på torsdagen. Skulle alltså sluta jobba vid 8 och börja skolan vid 10. Tillslut lyckades jag iaf bestämma mig för att testa på de. De är ju en bra efrarenhet att ha jobbat natt. Så vid 3 gick jag och la mig och försökte sova men de var ju helt omöjligt. Tror iaf att jag lyckades somna tillslut vid 4 eller nått. Vet iaf att jag drömde så lite borde jag ju sovit. Vaknade och det var kolsvart ute så jag trodde jag slumrat en bra stund. Dcok var bara klockan 17,30 så jag blev lite besviken på mig själv. Och sen var de ju omöjligt att somna om så de var bara att stiga upp och börja förbereda sig. Det faktiskt bättre än jag trodde det skulle gå att sitta vaken. Lyckades läsa lite i tråkiga boken av Kejldstadli så de är jag nöjd med. Sen framåt 1-2 vart jag super trött. Satt och gjorde korsord och skrev helt fel grejer på helt fel plats så jag gav upp. Såg på tre filmer istället vilket gjorde susen. Jag blev döpigg. Då och då fick vi ju besök av en sjuksköterska också. Hon kom in och fumlade massa och gjorde s,åsaker varje gång. Förstod inte varför hon inte gjorde flera saker på en gång istället. Sen hörde man ju knappt vad hon sa. Sjukvården asså:P
Sen hade ju jag bestämt att jag skulle få sova de få timmarna innan det var dags att dra sig till skolan hos mig kära vän krisin men eftersom jag var så pigg blev det att sitta upp och prata skit istället. Iskolan var de redovisning av epokuppgift där vår gupp dramatiserade kvinnorörelsen. Som vanligt var vår grupp bäst måste jag säga.

Lyckades vara pigg hela dagen i skolan. Däremot när jag kom hem började jag känna mig helt matt i kroppen och framåt 5-8 blev det svårt att hålla ögonen öppna. Kämpade iaf och lyckades klara mig till kl 9. Då somna jag stenhårt och sov i 12 timmar:P  Efter 36 timmar vaken var de extremt skönt. Såg nu att jag fått sms av chefen som undrar om jag kan jobba natt nästa vecka också:P Hmmm?!?

Skrivkramp och suddiga ögon

Efter 8 timmar plugga idag är jag riktigt seg. Först några roliga timmar i skolan med inövning av epokdrama tills Torsdag. Blir nog en riktig hit. Dock är ju jag ingen drama fantast men de kan funka när de är riktigt roliga grejej som tex påskvandring och sånt som ska fixas. Det är ju snart två år sen vi hade den men känns som nyss. Riktigt kul var det och det blev ju rätt bra också måste jag säga.

Sen jag kom hem har pluggandet fortsatt med läsande. Först läst klart källkritik och nu tragglar jag mig igenom Det förflutna är inte vad det en gång var. Lockande  och bra titel. Boken är ungefär lika bra som titeln fast ändå något värre. Har bara kommit några sidor in i boken på flera timmar. Helt sjukt. Och jag måste anteckna hela tiden och läsa om för att förstå vad det står så nu har jag fått skrivkramp i handen också. Börjar se suddigt också. Kanske borde kolla upp synen igen. Det var ju några år sen nu och jag tror jag kanske är i behov av iaf läsglasögon.

Utsikten för kvällen är att fortsätta deta underbara läsandet av denna väldigt roliga bok. Får väl läsa tills jag somnar i boken eller något. Måste hinna läsa den plus en annan text + skriva reflektion på alla tre innan måndag. Ska väl gå om man kämpar på och inte gör allt annat roligt istället.

RSS 2.0